Door afgebroken tand ging legendarisch Nirvana-concert bijna niet door

De persoon in kwestie kwam er eind vorig jaar nog opgetogen over vertellen in een uitzending van Top 2000 à Go-Go, maar hij zal zich niet populair hebben gemaakt onder Nirvana-fans. De man vertelde dat hij de reden was waarom het legendarische Nirvana-concert zo vertraagd was, en bijna helemaal niet doorging. Het bleek om een verzekeringskwestie te gaan die hij had aangespannen vanwege een concert van de vorige dag in Gent. Dat Nirvana-concert kostte de fan namelijk zijn tand. 

Tandartskosten

Het was voor Nirvana niet ongewoon om na een optreden het instrumentarium aan gruzelementen te slaan. En daar wilde nog wel eens een brokstuk bij in het publiek belanden. Zo ook tijdens het concert van Nirvana in het Belgische Gent, in concertzaal de Vooruit op 23 november 1991. Een fan kreeg een stuk gitaar tegen zijn mond te verwerken en dat kostte hem een tand. Hij zag het daarna niet als een mooi aandenken, maar maakte er gelijk werk van om de tandartskosten op de band te verhalen, vertelde hij jaren later in Top 2000 à Go-Go. Nirvana had alleen geen geldige aansprakelijkheidsverzekering en dat had het nodige tot gevolg. De kwestie liep zelfs zo hoog op dat het volgende concert, dat in Paradiso, bijna geen doorgang vond.

Beslag op instrumenten

De jongen nam een advocaat in de arm en deze liet beslag leggen op het instrumentarium van de band. Twee dagen later, vlak voor het concert in Paradiso dat achteraf als legendarisch wordt beschouwd, werd de kwestie dan toch nog opgelost. Nét op tijd. Hoewel…. de show was er dusdanig door vertraagd en met een onvoorspelbaar type als Kurt Cobain in de band was het maar de vraag of hij er nog wel zin in had. De contracten in die vroege jaren '90 waren namelijk niet tot achter de komma's dichtgetimmerd, dus kon het zomaar gebeuren dat de frontman er na vijf nummers de brui aan gaf. Zeker na een akkefietje als dit. Je zou nu zeggen: 'je bent een beroemde band, ga naar een lokale muziekwinkel en die is maar al te blij als je met hun spullen wil spelen.' Maar destijds was de band nog helemaal niet het grunge-icoon dat het later is geworden. En de single Smells Like Teen Spirit ging toen al als een raket, maar de bandleden hadden nog nauwelijks een cent te makken.

Eind goed, al goed: de show werd legendarisch

Op Twitter werd verbaasd gereageerd op de uitzending van Top 2000 à Go-Go. De commentaren waren niet schokkend, maar eerder met terugwerkende kracht verontwaardigd. Men riep zoiets als: 'Een concert proberen te verhinderen door een tand? Ik had er een ledemaat voor over gehad om die show te kunnen zien!'. De jongen zelf kreeg zijn tandartskosten uiteindelijk vergoed en het concert vond gewoon plaats. En wat voor een concert. Het wordt nog steeds aangehaald door fans en journalisten. In documentaires worden steevast fragmenten getoond en als je iedereen moet geloven die zegt dat ze er bij waren, zat Paradiso die avond wel 35 keer vol. Het hele concert is overigens op Youtube terug te zien.