Het is vrijdagmiddag. Verzamelen bij de oefenruimte, instrumentarium inladen, proviand halen voor onderweg, nog even langs de muziekwinkel voor extra snaren, stokken en kabels en daar gaan we: op pad, nieuwe muzikale avonturen tegemoet. Het eigen bandbusje is een droom van elke beginnende band. Muzikanten die er één hebben kunnen meepraten over de romantiek ervan.

 

Kosten van je trouwe bandbusje

Er moeten flink wat centen bij elkaar gespeeld worden, niet alleen voor de aanschaf van zo'n busje, maar ook voor de bijkomende kosten. Autoverzekering vergelijken, op zoek naar een manier om ook de apparatuur te verzekeren, wegenbelasting betalen en niet te vergeten het wekelijks voltanken van je trouwe bandbusje. Dit kan een oud taxibusje zijn, een camper of zelfs een oude brandweerwagen. Het kost wat, maar het scheelt de huurprijs die je anders voor elk optreden in je gage door moet berekenen.

 

Europese tour

En dan heb je ook wat, zeker als je er op een dag in slaagt om een Europese tour te boeken. Zowel bekende als onbekende bands gingen je voor. De aan het bandlogo herkenbare bus van Chef'Special stond wel eens geparkeerd bij een Haarlemse muziekwinkel voordat de tocht langs de Franse campings werd aanvaard. En de kolossale camper van het eveneens Haarlemse maar wat minder bekende Cheesy bracht de band tot diep in Oost-Europa. Met een eigen bus gaat er dus een wereld open, want Nederland is te klein om dagelijks op te treden. Als je je horizon verbreedt kom je op de mooiste plekken.

 

Elkaars zweet- en andere luchtjes

En al ken je de verhalen over zweet- en andere luchtjes, motorpech, geldgebrek, ruzie met lokale promotors en andere onvolkomenheden, de romantiek van het touren blijft fascineren. Niet het resultaat (meer fans, volle zalen) maar het schoolreisje-idee is datgene wat de kick zo groot maakt dat je het allemaal accepteert. Wat maakt het nou uit dat er maar 30 mensen staan bij de show in Rome, we spelen wel in Rome! - dat gevoel. Wie handig is met de sociale kanalen, kan onderweg natuurlijk het publiek op de hoogte stellen. Samen optreden met een lokale band wil ook nog wel eens helpen.

 

Het leven on the road

Menig bandje, van Heideroosjes tot Kensington, kan je de meest hilarische verhalen vertellen over het leven on the road. Corrupte douaniers die cd's en bandshirts willen hebben, excentriekelingen die in het holst van de nacht aankloppen, er gebeurt onderweg van alles. Je bedrijft je grootste hobby, ziet de wereld en ontmoet elke dag nieuwe mensen. De romantiek van het eigen bandbusje is idyllisch, zo idyllisch dat je de stap naar een luxe nightliner niet eens wilt overwegen.